Our Little Chaliph

Lilypie - Personal picture

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Selamat datang




Selamat datang ke blog saya yang tak seberapa ini..sekadar mencuba-cuba sahaja.......saya tak da pengalaman buat blog...semoga anda suka yerk..

Semoga Termakbul Untukmu Sayangku

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Permata Hati Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Selasa

Petua Untuk Merawat Luka Selepas Bersalin

Pilihan 1: Luka yang dihadapi oleh ibu selepas bersalin secara biasa pastinya menghadapi masalah untuk membuang air kecil untuk beberapa jam selepas bersalin. Ini kerana, perasaan fobia yang dihadapi untuk ke tandas kerana luka yang memedihkan. Untuk mengurangkan kesakitan anda bolehlah cuba melepaskan air kecing secara perlahan di selang dengan pernafasan yang baik.

Pilihan 2: Selepas sehari bersalin, anda bolehlah mencucur air suam sebagai menggantikan air sejuk di tempat luka semasa mengeluarkan air kencing. Ini bagi mengurangkan rasa pedih di kawasan luka. Tindakan mengalirkan air suam serentak semasa kencing dapat mengurangkan rasa ketajaman asid air kencing yang terkena kawasan luka.

Pilihan 3: Anda digalakkan mandi sambil duduk di atas kerusi bagi mengurangkan rasa sakit kontraksi akibat rahim yang mengecut.

Pilihan 4: Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih. Apabila suam, gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit. Lakukan 2 atau 3 kali sehari hingga luka sembuh.

Pilihan 5: Ikan haruan dipotong dan dicuci bersih. Rebus bersama halia, beberapa biji lada hitam dan sedikit garam. Makan bersama nasi atau dibuat sup.

Pilihan 6:Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih. Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat yang luka.

Pilihan 7: Campurkan biji kani, halia, akar kayu dengan air. Rebus kesemua bahan tersebut sehingga mendidih. Dalam keadaan masih panas(suam), minum air rebusan tersebut. Amalkan setiap hari.

Pilihan 8: Minum air rebusan daun pegaga setiap hari. Selain daripada direbus, daun pegaga juga boleh dibuat ulam. Makanlah bersama garam dan lada hitam yang ditumbuk halus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Semoga jodoh kita berkekalan..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers